Sfaturi pentru întreținerea eficientă a echipamentelor de iluminat și audio

Sfaturi pentru întreținerea eficientă a echipamentelor de iluminat și audio
Te-ai întrebat vreodată ce îi diferențiază pe profesioniștii din lumea sunetului și luminii? Pe lângă cunoștințele tehnice, talent sau viziune, un element important este modul în care își întrețin echipamentul. 

În acest articol vom detalia câțiva pași pe care trebuie să îi parcurgi pentru a extinde cât mai mult ciclul de viață al echipamentelor tale.  


Întreținerea echipamentelor de iluminat  

Da, în unele situații luminile de scenă sunt vechi sau stricate, dar în majoritatea cazurilor în care fasciculul pare mai slab sau culorile mai pale, există o foarte mare posibilitate ca vinovații să fie praful și murdăria.  

Curăță lentilele luminilor de scenă
Magia luminilor de scenă constă în capacitatea lor de a crea o atmosferă cât mai captivantă. Totuși, praful și murdăria pot estompa strălucirea lor. Curățarea regulată a lentilelor cu un șervețel sau o cârpă moale este o metodă simplă, dar eficientă pentru a păstra culorile vibrante pe termen lung.  
Atenție: dacă echipamentul este folosit în aer liber, acesta va trebui curățat mai des.  

Inspectează becurile și LED-urile
Cu siguranță știi că un singur bec ars poate afecta un show întreg. Verifică becurile înainte de fiecare spectacol ca să fii sigur că toate funcționează bine. Nu strică să ai și câte un bec de rezervă ca să înlocuiești eventualele becuri arse.  

Calibrează luminile de scenă 
Fie că este vorba de un moving head, de efecte laser sau de proiectoare de lumini, calibrarea și alinierea precise sunt cruciale pentru obținerea efectelor dorite. E un proces ce poate dura mult, dar știi și tu că e important. Noi îți recomandăm să-l parcurgi cu atenție și cu răbdare pentru a te asigura că sistemele te ajută să transmiți clar fiecare emoție.

Stage light maintenance 


Întreținerea sistemelor audio 

Cu siguranță vrei ca fiecare notă să fie transmisă corect și fiecare vibrație să ajungă la public. De la energia concertelor live, până la claritatea producțiilor teatrale. Și atunci, cum te asiguri că totul merge ca uns? 

Mentenanța microfoanelor  
  • Folosește o lavetă moale pentru a șterge ușor suprafața microfonului. Vei elimina eventualele amprente, praful sau murdaria care pot afecta funcționarea microfonului. 
  • Fă-ți un obicei din a verifica și a curăța periodic grila microfonului. Cu o perie fină sau un instrument special de curățare, îndepărtează particulele care pot afecta calitatea sunetului.  
  • Investește în capace sau huse special concepute pentru microfonul tău. Acestea îl vor proteja de praf și umiditate, mai ales dacă îl folosești des pentru evenimente outdoor. 

Administrează cablurile de alimentare și conectare  
Show-ul are loc pe scenă, însă în spate se află zeci sau sute de cabluri care pot să devină un adevărat coșmar al eficienței. O culisă bine organizată nu este doar atractivă din punct de vedere estetic, dar te scutește de dezordine și posibilele accidente. Poți organiza cablurile folosind etichete sau organizatoare. În plus, în cazul unui incident, cablurile bine organizate te pot ajuta să acționezi mai rapid, înainte ca echipamentele să se compromită. 

Întreținerea amplificatoarelor și boxelor  
În funcție de dimensiunea evenimentului, amplificatoarele și boxele au nevoie de setări diferite pentru a te asigura că sunetul este distribuit în întreaga sală, dar tu știi deja asta 😊  


Noi vrem să ne asigurăm că nu uiți să faci o inspecție regulată a sistemelor, atât la exterior, cât și la interior.   
Nu uita să le cureți frecvent de praf, să verifici conexiunile cablurilor, să te asiguri că setările sunt în regulă și că sunt depozitate într-un mediu corespunzător, departe de umiditate sau temperaturi mari.
 

Verifică echipamentele de scenă după eveniment 

Show-ul a fost un succes, publicul s-a simțit extraordinar, sunetul și luminile au funcționat perfect. Acum e timpul să te relaxezi. Dar, înainte să iei o pauză, nu uita să faci o verificare generală a sistemelor. Verificarea post-spectacol te va ajuta să identifici din timp eventualele probleme și să le remediezi la timp, înainte de următorul show. 

Dacă tot am vorbit despre evidența problemelor, este important să îți reamintim necesitatea documentării, atât a evenimentelor, a echipamentelor folosite, cât și a eventualelor daune. Poți ține un jurnal de întreținere, în care să notezi eventualele avarii, când și de ce au apărut, ce reparații ai făcut și ce costuri au implicat reparațiile. Vei avea o referință foarte utilă pentru viitor care te poate ajuta chiar să previi anumite defecțiuni. 

Dacă ai orice fel de cerere sau întrebare ne poți contacta aici, iar dacă ai vreo întrebare tehnică specifică, te invităm să completezi formularul de aici și vom reveni cu o soluție în cel mai scurt timp.  

Image By vecstock  

  

Suport clienti L - V: 10:00 - 18:00; S, D - Inchis

0790 99 99 22 office@cleansound.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!