Cum poți îmbunătăți acustica unei săli?

Cum poți îmbunătăți acustica unei săli?
Acustica dintr-o sală de spectacol influențează semnificativ experiența publicului și calitatea actului artistic. O acustică bună permite sunetului să fie transmis într-un mod clar și distinct pentru a insufla corect emoțiile.

În general, acustica unei săli de spectacol ar trebui să fie luată în calcul încă din stadiul de construcție a sălii. Arhitectura spațiului și materialele de construcție folosite influențează calitatea acustică generală – fie că e vorba de o sală de spectacol, un studio de înregistrare sau o sală polivalentă. Totuși, situațiile pe care le-am întâlnit în realitate sunt departe de ideal. De multe ori acustica sălii este trecută cu vederea, materialele de construcție și soluțiile de amenajare nu sunt alese corespunzător, iar calitatea reprezentațiilor este afectată.


Așadar, ce soluții avem pentru îmbunătățirea acusticii unei săli de spectacol?

Evită materialele lucioase
Chiar dacă oglinzile mari sunt foarte apreciate de designeri, pentru că măresc spațiul (optic), acestea reprezintă o mare suprafață care nu reflectă doar lumina, ci și sunetul, producând acel ecouououou ce afectează calitatea spectacolelor.


Izolează pereții
Acoperirea pereților cu materiale fonoizolante precum burete sau rigips fonoabsorbant este una dintre cele mai eficiente soluții pentru îmbunătățirea acustică a unei săli. Sigur, procesul poate să fie destul de complicat și costisitor, mai ales dacă vorbim de spații mari, cu arhitecturi complexe, unde acustica nu a fost luată în calcul încă de la faza de proiect. Izolarea pereților unei săli de evenimente poate însemna închiderea sălii pentru o perioadă mai lungă de timp.

Dacă bugetul este o constrângere, iar închiderea sălii pentru o perioadă nedeterminată nu este tocmai o opțiune, o soluție de compromis pot fi aplicațiile din burete fonoabsorbant. Varianta low cost - cuburile din burete suspendate de tavan (în special la colțuri) sau fâșiile de burete aplicate pe pereți pot reduce ecoul și pot ajuta la controlul reverberației din sală.

Și dacă tot ne gândim la pereți, există soluții pentru cei care nu vor să afecteze design-ul încăperii. În ultima perioadă, artiștii plastici și inginerii de sunet au lucrat la crearea tablourilor acustice – care nu au doar efect decorativ, ci și fonoizolant.

Acoperă podeaua cu mochetă
Da, mochetă 😊 În funcție de destinația sălii, pardoseala poate fi acoperită total sau parțial cu mochetă. Nu ne-am dori ca într-o sală de nunți ringul de dans să fie îmbrăcat cu mochetă, însă nu va deranja pe nimeni dacă în zona meselor e mochetă pe jos, nu? 

Adaugă textile scenei și ferestrelor
Cortinele de scenă și draperiile din materiale groase (ex. catifea) reduc efectul de ecou și funcționează atât ca materiale fonoabsorbante, cât și ca decor pentru un plus de eleganță. Dacă vorbim de săli de spectacol sau săli de evenimente, chiar și scaunele îmbrăcate în materiale textile pot crește calitatea acustică a sălii. 

Mai mult, atât pentru scene, cât și pentru geamuri se pot realiza sisteme de tip cortină motorizată. Pe lângă funcția fonoizolantă, cortinele motorizate permit un control precis și rapid al mișcărilor cortinei. Ele oferă mai multă flexibilitate în timpul actului artistic, sunt mai compacte decât vechiul model de cortine și, atât timp cât sunt folosite corect, vor avea o durată de viață mai lungă. Totodată, fiind acționate de la distanță, cortinele motorizate sunt mai sigure de folosit în comparație cu cortinele operate manual.


Ce facem cu izolarea acustică a sălilor polivalente?

Izolarea pereților e aproape imposibilă în spațiile mari cu destinații mixte, iar textilele sunt greu de integrat. Totuși, putem improviza. Cuburile din burete antifonic și câteva decorațiuni textile pot ajuta la diminuarea ecoului. Dacă sunt completate de cortine groase pe scenă, acustica sălii poate fi îmbunătățită semnificativ.


Cum izolăm fonic un studio de înregistrare improvizat?

Conținutul audio-video este acum la îndemâna oricui. Cei care sunt la începutul drumului în crearea de conținut pot alege să facă înregistrări chiar și de acasă, dintr-o sufragerie sau o fostă debara transformată într-un studio de înregistrare. 

Cu un telefon bun, tot mai mulți creatori de conținut se afirmă pe platformele de socializare (în special pe TikTok). Însă crearea de conținut premium necesită un strop de atenție la calitatea echipamentelor. Iar dacă înregistrarea se face cu un microfon profesional, izolarea acustică devine obligatorie.

Spațiile care nu au fost concepute încă din faza de proiect pentru înregistrări audio pot avea o serie de probleme: de la interferențele din exterior, la scurgerile de sunet în afara spațiului de înregistrare sau la lipsa de control asupra reverberației.

Izolează spațiul cu materialele pe care le ai la îndemână
O canapea, covorul bunicii sau draperiile de la Ikea te pot ajuta să reduci ecoul dintr-o sufragerie sau un vechi dormitor. Într-o debara, însă, va fi mai greu să înghesui mobilier tapițat. 
Pentru spațiile în care nu poți folosi mobilier și textile pentru izolarea fonică, poți crea chiar tu niște panouri fonoizolante folosind materiale pe care le găsești prin casă. Vezi procesul pas cu pas aici.

Încearcă bureți fonoabsorbanți
Totuși, izolațiile improvizate s-ar putea să nu îți asigure sunetul de calitate pe care îl cauți. Următorul pas e să încerci cu bureți fonoizolanți. Încearcă să improvizezi o „căsuță” din burete care să-ți adăpostească microfonul. Soluția nu este perfectă, însă e o alternativă ieftină și ușor de montat pentru cei care își doresc înregistrări aproape profesionale.

Dacă tot ce am enumerat până acum nu e destul, aplică fâșii și cuburi din burete pe pereți și în colțurile spațiului. Poți alege bureți autoadezivi care să-ți ușureze munca. Iar dacă design-ul e important, vei fi surprins să descoperi câte variante de modele sunt disponibile.

 

Vrem să te ajutăm să îmbunătățești acustica spațiului tăi (cât ne permite construcția sălii :) )

Dacă ai orice fel de cerere legată de acustica sau utilarea unui teatru, cămin cultural, casă de cultură, centru cultural etc. ne poți contacta aici.
Iar dacă ai vreo problemă specifică, te invităm să completezi formularul de aici, iar noi vom încerca sa revenim cu o soluție personalizată.

 

Suport clienti L - V: 10:00 - 18:00; S, D - Inchis

0790 99 99 22 office@cleansound.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!