Câteva lucruri la care merită să fii atent când achiziționezi un sistem de lumini pentru scenă

Câteva lucruri la care merită să fii atent când achiziționezi un sistem de lumini pentru scenă
Vrei să te bazezi pe luminile tale indiferent de condiții, nu-i așa? Vrei ca sistemul de lumini să nu te lase la greu, să pornească și în condiții de frig și să nu se strice din cauza prafului. Sau poate îți dorești un sistem cât mai silențios astfel încât spectacolele de teatru să nu fie deranjate de zgomotul de fond?

Și totuși, de ce merită să alegi un brand de renume pentru echiparea scenei când poți să folosești și ceva mai ieftin? Cum te asiguri că faci o alegere bună?

Am definit câteva situații și caracteristici la care merită să fii atent înainte de a face o astfel de achiziție.
 

Performanță în orice condiții

Sistemele de lumini ar trebui să funcționeze la fel de bine în orice condiții. Totuși, multe dintre sistemele de iluminat ieftine au probleme de funcționare la evenimentele de exterior, când temperaturile sunt scăzute, umiditatea e mare sau e mult praf în aer.

Folosind un echipament de calitate, ai siguranța că luminile funcționează indiferent de vreme. De exemplu, majoritatea echipamentelor de iluminat Martin sunt prevăzute cu protecție împotriva umezelii și a prafului (pentru că da, praful este unul dintre cei mai mari inamici), deci nu formează condens și nu sunt afectate de impuritățile din aer. Mai mult, tehnologiile folosite permit pornirea și funcționarea luminilor în condiții optime, chiar și când temperaturile scad sub 0 grade.

Întreabă distribuitorul de scenotehnică ce garanții oferă în acest sens.


Consecvență în fiecare zi

Deși toate reflectoarele și luminile pentru scene sunt echipate cu LED-uri, nu toate LED-urile sunt la fel. O parte din ele încep să scadă în intensitate, își schimbă culoarea sau chiar se ard după câteva luni, ceea ce poate afecta efectul vizual pe scenă.

Iar dacă te gândești să suplimentezi numărul de lumini sau să înlocuiești luminile deteriorate, este posibil ca luminile achiziționate ulterior, deși au aceleași caracteristici și sunt produse de același producător, să aibă diferențe considerabile – de la temperatura diferită a culorii, la nuanță diferită sau chiar o putere diferită a LED-urilor.

În plus, cazurile în care producătorii promit output mărit și culori vibrante care nu corespund cu realitatea nu sunt rare – iar clienții pot fi ușor păcăliți cu sisteme „aproape la fel”.

Poți cere niște referințe, clienți care au cumpărat deja luminile respective – și să verifici chiar tu realitatea.
 

Funcționare ireproșabilă cu zgomot redus

Efectele vizuale completează și intensifică actul artistic. Nu ar trebui să îl îngreuneze. Cu toate acestea, de multe ori în sălile de teatru și operetă, săli de spectacol sau în galeriile de artă, zgomotul produs de lumini poate fi sesizabil și deranjant. Luminile ieftine pot produce destul de mult zgomot, mai ales dacă sistemele de răcire nu funcționează eficient și dacă sunt jocuri de lumini complexe.

Cu un sistem profesional nu ar trebui să-ți faci griji în privința zgomotului care poate să afecteze reprezentația. Proiectoarele sunt prevăzute cu răcire cu aer și ventilatoare silențioase. Astfel, zgomotul produs de luminile Martin nu depășește în general 40 dB (adică nivelul de sunet produs de o conversație în șoaptă). Concret? Sunt potrivite pentru orice tip de proiect – atât în spectacole unde ar trebui să auzim fiecare detaliu, cât și la concerte sau evenimente în aer liber unde zgomotul nu contează atât de mult, dar ar putea afecta captarea instrumentelor de pe scenă.

O demonstrație a sistemului de iluminat ar trebui să fie suficientă ca să te convingi.

 

Durabilitate crescută, investiție pe termen lung

Martin Lighting, de exemplu, folosește numai componente premium, care asigură funcționarea sistemelor în orice condiții. Astfel, ai garanția că investești în echipamente durabile, care își vor face treaba pentru următorii (mulți) ani.

Dar oricât de bune ar fi luminile, în timp pot apărea defecțiuni. E important ca orice problemă sau defect de fabricație să se remedieze rapid, de preferat pe plan local. Să ai acces la piese de schimb, să nu fie nevoie să aștepți săptămâni sau luni de zile și echipa de service să fie experimentată.

Nu în ultimul rând, să aibă un istoric de câțiva ani. E o problema foarte mare dacă furnizorul dispare de pe piață în 6 luni și va trebui să te ocupi singur de remedierea oricărei probleme.

Câteva testimoniale Martin

”Închiriem echipamente de scenotehnică și avem în dotare sisteme de lumini Martin de 5 ani. Sistemele Martin funcționează la fel ca în prima zi – pornesc și se comportă exemplar în orice condiții. Acum 2 ani, am suplimentat stocul cu câteva moving head-uri de la un brand mai ieftin, cu care nu suntem la fel de mulțumiți – după nu prea multe folosiri, intensitatea luminilor a început să scadă, iar luminile pornesc greu, în special iarna.”

”Avem în dotare moving head-uri Martin MAC 2000 de aproape 20 de ani. Nu se mai fabrică de mult. Au fost folosite în condiții foarte variate – de la scene de exterior, cu vreme ploioasă și vânt puternic sau chiar condiții de praf, până la scene de interior, în spații închise ce pot favoriza producerea condensului. Încă funcționează perfect, cu minim de efort de curățare și desprăfuire ocazională.” Raymond M.

„Am cumpărat acum 2 ani mai multe tipuri de proiectoare mai ieftine, ne-am gândit să luăm mai multe bucăți pentru banii disponibili. Din păcate problemele la proiectoare au început să apară deja, se comportă ciudat pe timp de iarnă, am observat chiar și diminuare în intensitate. Povestind cu reprezentanții Martin, am înțeles că pot avea calitate și durabilitate superior mai bună, la un preț puțin mai ridicat. Prin urmare, la următoarea bugetare a achizițiilor voi investi pe termen lung, nu doar pentru moment.” László S

 


Cine e Martin Lighting?

Cu o istorie de peste 30 de ani în piața echipamentelor profesionale de iluminat, Martin Lighting este unul dintre cei mai importanți producători și furnizori de lumini profesionale pentru scene și proiecte arhitecturale. Te invităm să citești mai multe aici sau să ne contactezi direct dacă vrei să programezi un demo Martin.

Totul pleacă de la cunoașterea și înțelegerea pieței. De aici pornește întregul proces de producție a sistemelor de lumini profesionale, care are la bază nevoile și provocările utilizatorilor finali. Mai mult, loturile de lumini sunt riguros testate în condiții variate. Rezultatul? Toate produsele din aceeași serie au aceeași putere, aceeași culoare, aceeași temperatură a luminii – practic, sunt identice. De exemplu, dacă ai achiziționat anul trecut un lot de echipamente, când vei achiziționa dintr-un alt lot, vei putea observa că sunt identice din toate punctele de vedere.


 

Ai dificultăți sau întrebări la care nu ai găsit răspuns?

Te invităm să-ți împărtășești cu noi provocările tale, din domeniul tău în formularul de aici.
Noi vom încerca să adunăm informațiile venite din partea ta și vom încerca să te sfătuim sau să îți oferim soluții concrete pentru a te putea bucura de rezultat.
 

Suport clienti L - V: 10:00 - 18:00; S, D - Inchis

0790 99 99 22 office@cleansound.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!